گزارشی از برنامههای رمضانی در طلاب
منطقهای با مساجد بیشمار
هرچند در هر کوی و برزن شهر امامهشتم(ع)، از دیرباز مسجدها، حسینیهها یا تکیههای فراوان وجود داشته است، منطقه طلاب ازنظر کمیت مساجد و شمار نمازگزاران، سرآمد است.

بهشتی- مغربی- شهرآراآنلاین، طلاب را بحق میتوان کانون مذهبی شهر مشهد دانست. هرچند در هر کوی و برزن شهر امامهشتم(ع)، از دیرباز مسجدها، حسینیهها یا تکیههای فراوان وجود داشته است، منطقه طلاب ازنظر کمیت مساجد و شمار نمازگزاران، سرآمد است. در ادامه توضیحاتی کوتاه را درباره چندین مسجد در محدوده مسجدخیز منطقه۴ و بخشی از برنامههای مساجد منطقه میخوانید. تعداد مساجد این محدوده شهری و معرفی برنامههایش آنچنان گسترده است که در این مجال نمیگنجد. این نوشتار، نهایت، تصویری کلی از برنامههای رمضانی مسجد پیش روی شما میگذارد.
اگر رویدادی مهم در مسجد محله شما بهوقوع
میپیوندد یا اطلاعات کاملتری از برنامههای برگزارشده در مساجد زیر دارید، میتوانید همراه با توضیح و عکس برای ما بفرستید. بیشک در تکمیل این گزارش برای شمارههای آینده، کمکرسان خواهد بود.
مسجد صاحبالزمان(عج)، منطقه پنجتن
مسجد صاحبالزمان(عج) از قدیمیترین و پررونقترین مساجد منطقه عمومی طلاب است. سالگرد تأسیس آن به سال۱۳۵۴ میرسد. این مسجد باتوجهبه نیاز عمومی مردم ساکن در محدوده انتهایی خیابان بزرگ پنجتن ساخته شده است. در نوبتی جدید، مسجد در سال۱۳۸۹ بازسازی و بناهای جدیدی به پیکره آن افزوده شد.
در این مسجد در تمام اعیاد اسلامی و رحلت و شهادت معصومین(ع)، برنامههای خاص مذهبی برگزار میشود و سخنرانان، واعظان، مداحان و مرثیهسرایان خاندان نبوت و ولایت به بیان محتوای دینی میپردازند.
مسجد صاحبالزمان(عج) علاوهبر کارکرد مذهبی به امور عامالمنفعه نیز میپردازد. در حاشیه مسجد، صندوق خیریهای تأسیس شده و صندوقهای کوچکی نیز برای اهالی محل فرستاده شده است. هر ماه پس از جمعآوری کمکهای مردمی، این کمکها به دست نیازمندان واقعی که در این محله زندگی میکنند، میرسد. از دیگر امور خیریه مسجد، طرح معرفی بیماران به درمانگاهها و مراکز بهداشتی برای ویزیت رایگان آنهاست که هر هفته برای پنج نفر انجام میشود. پیرو هماهنگی انجامشده ازطرف اداره بهداشت منطقه، ماهی یکبار کارشناسان پزشکی به مسجد میآیند و پس از اقامه نماز، به مشاوره پزشکی میپردازند و خدماتی مانند تعیین فشار خون را بهصورت رایگان انجام میدهند.
درکنار مسجد، حوزه علمیه برادران واقع شده است. ریاست این حوزه برعهده حجتالاسلام خسروانی، پیشنماز مسجد در نوبت نماز مغربوعشاست. در دو نوبت صبح و ظهروعصر هم حجتالاسلام حلیمی، نماز را بهجماعت برگزار میکند.
تمام مخاطبان این مسجد، نوجوانان و جوانان هستند و هرساله نماز عید فطر در آن با شکوه خاصی برپا میشود. حدوداً ۵هزار نفر از ساکنان محلی، سال گذشته در نماز عید فطر مسجد حضور بههم رساندند.
مسجد صاحبالزمان(عج)، محله تلگرد
این مسجد سابقهای درخشان در دینداری اهالی داشته است و گفته میشود که حتی از مسجد فقیه سبزواری که نامدارترین مسجد منطقه طلاب است، سابقه بیشتری دارد. بهگفته اهالی، پیشینه آن به دهه۳۰ شمسی برمیگردد. صدالبته تمامی اهمیت این مسجد به قدمت آن مربوط نیست؛ چراکه اگر درباره این مسجد بخواهیم صحبت کنیم، بیش از تاریخچه آن باید درباره خدمات این مسجد در دوران دفاع مقدس و همینطور درباره فعالیت مؤسسه خیریه آن سخن بگوییم.
مسجد صاحبالزمان(عج) در محله تلگرد در ماه مبارک رمضان همانند دیگر مساجد منطقه، میزبان سخنرانیهای دینی است و جلسه قرائت کلام وحی در آن با شکوهی خاص برگزار میشود.
مرکز خیریه مسجد که «خورشید بقیع» نام دارد، در سال۱۳۸۴ به همت ۱۴نفر از اهالی تأسـیس شد. این مؤسسه، کمکرسانی به افراد بدسرپرست و بیسرپرست و ایتام و همچنین کمکهای دانشآموزی را در دستورکار دارد. هرساله همزمان با ماه مبارک، بستههای غذایی برای محرومان ارسال میشود.
در این دو سال برای کودکان و خانوادهها، کلاسهای فرهنگی و اشتغالزایی برگزار کردهاند. در این مسجد، آموزش حقوق شهروندی در کلاسهایی با حضور کارشناسان، تدریس میشود تا به ارتقای فرهنگ عمومی کمک شود.
مسجدالرضا(ع)، محله رده (میثم)، طبرسی شمالی۷
این مسجد سال تأسیس۱۳۶۵ تاسیس شد اما تاکنون در سه مرحله بازسازی شده که آخرین مرحله آن خرداد۱۳۹۵ بوده است. مساحت کل مسجد ۱۶۵مترمربع است.
در نگاه اول به مسجدالرضا، با بنایی روبهرو میشوید که مساجد جنوب کشور را به خاطر شما میآورد؛ مسجدی با نمایی سفیدرنگ که با سیمان سفید و پودر سنگ پوشیده شده است. این مکان مقدس را که از قدیم محل عبادت مردمان این محله بوده است، هیئتامنایی متشکل از کاسبان محله اداره میکنند.
اهالی محله در سه نوبت، صفوف نماز اول وقت را در این مکان بهامامت حجتالاسلام امینی تشکیل میدهند.
مسجدالرضا در روزهای ماه مبارک رمضان، میزبان روزهدارانی است که ساعت۱۸ برای برپایی دوره قرآن در مسجد حاضر میشوند و پس از پایان جلسه و برپایی نمازجماعت مغربوعشا بر سر سفرههای ساده افطار دورهم جمع میشوند.
مسجد امیرالمؤمنین(ع)، محله طلاب
مسجد امیرالمؤمنین(ع) سال۱۳۵۷ تأسیس و در سال ۱۳۷۵شمسی بازسازی کامل شد. مساحت این مسجد که در خیابان مفتح۳۴ قرار دارد، برابر با ۵۰۰مترمربع است.
بنای اولیه مسجد را قبل از انقلاب، اعرابی که از عراق به ایران مهاجرت کرده بودند، برپا کردند که در روزهای اولیه انقلاب تکمیل شد.
مسجد امیرالمؤمنین(ع) سالهای طولانی است که محل عبادت بازاریان منطقه طلاب میباشد. مسجد این روزها با اجاره دادن یک طبقهاش به سالن غذاخوری، توانسته است تاحدودی از پس مخارج خود بربیاید. پس از هر اذان، صفوف نمازجماعت بهامامت حجتالاسلام حسینی شکل میگیرد.
مسجد امیرالمؤمنین(ع) این شبها، میزبان مسابقات قرآن در سنهای مختلف ویژه آقایان میباشد و در پایان ماه مبارک رمضان از افراد برتر تقدیر خواهد شد. این روزها مسجد مهیای برگزاری مراسم لیالی قدر میشود تا مراسمی شایسته اهالی و مولایشان برگزار کند.
مسجد شمسالشموس، محله طلاب، وحید۲۲
مسجد شمسالشموس در یکی از خیابانهای شلوغ منطقه طلاب جای گرفته است و سنگ بنای اولیه آن را تعدادی از خادمان وقت حرم در سالهای قبل از انقلاب و بهطور دقیق سال۱۳۵۵شمسی به زمین نهادند .این بنا که۲۵۰مترمربع وسعت دارد، سال۱۳۸۰ بازسازی شد.
جوانان محله در این سالها بهخوبی پای کار آمدهاند و فعالیتهای مذهبی مسجد رونق دوچندانی به خود گرفته است. همهروزه سه نوبت نماز یومیه بهامامت حجتالاسلام زارعی و حجتالاسلام حاجیان بهصورت جماعت برگزار میشود.
حالوهوای مسجد شمسالشموس این روزها همانند همه مکانهای مشابه قرآنی میباشد و هر روزه دوره قرآن در دو نوبت ظهر و عصر برقرار است. هیئتامنا هم در این سالها در تلاش بودهاند تا با کمکهای مردم، سفرههای ساده افطار را پهن کنند.
مسجد موسیبنجعفر(ع )، محله طلاب، بین وحید۱ و ۳
مسجد موسیبنجعفر(ع( با بنایی قدیمی این روزها وارد ششمین دهه عمر خود میشود. این مسجد سال۱۳۴۷ شمسی تاسیس و سال۱۳۶۷ بازسازی شد اما اکنون احساس میشود که باید دستی به سروصورت این بنای ۲۷۸مترمربعی کشیده شود.
به گفته اهالی محله، مسجد موسیبنجعفر(ع) قدیمیترین مسجد خیابان مفتح بود و چهار نسل از آدمهای خیابان وحید را به خود دیده است.
به هنگام بلند شدن صدای اذان درِ مسجد موسیبنجعفر(ع) بر روی اهالی محله و کاسبان بازار سیمتری برای برپایی نمازجماعت باز میشود.
جوانان خیابان وحید یا همان خیابان دریای معروف درقالب پایگاه بسیج مسجد، فعالیتهای فرهنگی و قرآنی مستمری را دنبال میکنند که در این سالها اوقات فراغت دانشآموزان محله را بهخوبی پر کرده و رضایت اهالی را بهدنبال داشته است.
بانوان مسجد موسیبنجعفر(ع)، رسمی نو بنا نهادهاند و در دو شب از ماه مبارک رمضان، همه امور مربوط به افطاری را خودشان انجام میدهند و سفره افطاری ویژه بانوان محله را پهن میکنند.
حاجآقای ممتازی، روحانی محبوب مسجد موسیبنجعفر(ع)، در این سال ها همیشه پیشنماز این مکان مقدس بوده است و پامنبریهایش حسابی کلامش را دوست دارند.
مسجد ابوذر غفاری، طبرسیجنوبی،خیابان ابوذر غفاری
مسجد ابوذر غفاری در انتهای خیابان طبرسیجنوبی و در خیابانی به همین نام، در اوایل دهه۶۰ بنا شد. ابوذر غفاری از آن نظر که از یاران نزدیک حضرت علی(ع) بود، شخصیتی محبوب نزد مردم مشهد دارد و مسجد مورد بحث یکی از چند مسجدی است که با این نام در سطح مشهد ساخته شده است.
مسجد ابوذر غفاری در طول ماه مبارک رمضان همانند بقیه ایام سال، میزبان نمازگزارانی است که در سه نوبت روز برای اقامه نمازجماعت در این مکان مقدس حاضر میشوند.
هر روز در طول ماه مبارک رمضان، جزءخوانی قرآن ویژه بانوان محله ابوذر، ساعت ۱۰صبح در مسجد ابوذر غفاری برگزار میشود. بهخاطر ماه مبارک رمضان، این فرصت برای کودکان و نوجوانان محله فراهم آمده است که هر شب ساعت۹ در جلسات بیان احکام این مسجد حاضر شوند و از این محفل، بیاموزند و بهرهمند شوند.
این مسجد از مساجد محوریای است که در بخش برادران و خواهران بهتفکیک برنامههای تبلیغی و آموزشی ویژه ماه مبارک رمضان را برگزار میکند. درکنار برنامههای مذهبی، مسجد میزبان طرح زکات علمی ویژه برادران در بعدازظهرهای ماه رمضان است.
مسجد برکت امامرضا(ع)، پنجتن۷
مسجد برکت امامرضا(ع) در منطقهای شلوغ و مذهبی و البته با پامنبریهای بسیار بنا شده است. بازاریهای پنجتن۷ و دیگر خیابانهای نزدیک به مسجد برکت امامرضا(ع)، از آن دست آدمهایی هستند که فرهنگ نماز اول وقت را حفظ کردهاند و بهمحض شنیدن صدای اذان و اقامه، نمازجماعت را بر هر کاری ترجیح میدهند، چنان که به هنگام اذان، انگار هیچوقت در آنجا بازاری نبوده است. بهمناسبت ماه مبارک رمضان علاوهبر جلسات قرآن هر روز نشست تفسیر قرآن کریم بعد از نمازجماعت ظهروعصر و همچنین ساعت۱۵ طرح زکات علمی ویژه دانشآموزان برگزار میشود.
مسجد برکت امامرضا(ع) هر روز میزبان جلسه آموزشی و جزءخوانی قرآن ویژه عموم میباشد که این مراسم بعدازظهرها با استقبال اهالی محله پیش از اذان مغرب برگزار میشود.
مسجد آیتا… فقیهسبزاری، نبش خیابان شهیدمفتح۴
مسجد آیتا… فقیهسبزواری را فرزند ایشان، آیتا…سیدجواد فقیهسبزواری، در سال۱۳۵۰ در بازار سیمتری طلاب و خیابان مفتح بنا کرد و در سال۱۳۷۶ با هدف گسترش و ترمیم، این مسجد بازسازی شد و در سال۱۳۸۲ به بهرهبرداری رسید. امور مسجد آیتا…سبزواری را ترکیبی از کاسبان قدیمی و جوانترهای محله انجام میدهند.
طبقه فوقانی مسجد، مدرسه علمیه را در خود جای داده است و طبقه پایینی شامل یک کتابخانه برای استفاده جوانان و نوجوانان است. در خیابان سیمتری بهمحض اینکه صدای اذان به گوش میرسد، کاسبان منطقه بیدرنگ راه مسجد آیتا…سبزواری را در پیش میگیرند.
در مسجد آیتا… سبزواری بهمناسبت ماه مبارک رمضان، نماز قضا ویژه خواهران هر روز قبل از برپایی نماز ظهروعصر برگزار میشود. برپایی مراسم جزءخوانی قرآن ویژه عموم در ساعت۱۴، از دیگر برنامههای این مسجد است.
مسجد آیتا…سبزواری در شبهای ماه مبارک رمضان از ساعت۲۲ میزبان محفل انس با قرآن با حضور قاریان بینالمللی و استانی میباشد. طرح نویی که در این مکان مقدس به اجرا درآمده است، ایجاد مهدکودک ویژه کودکان است تا پدران و مادران بتوانند در طول زمان حضور در مسجد، از این فضای معنوی بهخوبی بهرهمند شوند.